Filosofie
 




Welkom op deze zomerweek boordevol praktische filosofie en psychologie. Tijdens de (interactieve) lezingen komen zowel recente inzichten, als 'oude' levenskunsten aan bod, die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Daar hoort dus een flinke portie levenskunst bij: hoe omgaan met de uitdagingen en (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Waarom doen we wat we doen? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede, wrok, jaloezie, irritatie en schaamte?

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je verkiest). Je kan ook opteren voor siësta op bed, een boek uit de vakbibliotheek, een gezelschapsspel... Niks moet tijdens deze retraite! Om vier uur begint de tweede lezing. Nadien wacht ons een heerlijk diner. 's Avonds verzamelen we rond het kampvuur of in het salon.

De maaltijden van onze Nederlandse gastheer Fons zijn op zich al een reden om af te komen: (h)eerlijk eten! Het retraite-centrum in Picardië, op de grens met de Franse Ardennen, bevindt zich aan het eind van een doodlopende weg in een weids landschap én aan de rand van een ontzaglijk groot woud. Doe er uw voordeel mee...

De voordrachten gaan zoveel mogelijk buiten door. Desgewenst is het ook mogelijk te kamperen rond het gebouw (de tuin was vroeger een mini-camping). Voorkennis van filosofie of psychologie niet nodig.


 PRAKTISCHE INFO

 
 
 
 

 

VOORDRACHTEN

 
 
 

Relaties onder de loep

Hoe komt het dat we vaak evolueren van 'complimentjes geven' naar 'kritiek geven'? Waarom vallen we op een bepaald type? Hoe breken we onze verdedigingsmuren af? Waarom is intimiteit aanvankelijk vanzelfsprekend en later de olifant in de slaapkamer? Is vreemdgaan een nationale sport en hoe omgaan met overspel? Zijn open relaties een oplossing voor sommigen? Wat is nodig voor een duurzame relatie? Is verliefdheid een psychose? Hebben mannen meer bindingsangst? Waarom worden we boos op de persoon die we het liefste zien? En is een relatie verloren als er sleet op zit? Gelukkig niet, want (opnieuw) relateren kan je leren...

Sleutels tot Geluk

Iedereen wil gelukkig zijn, weinigen zijn het echt. Het moet de meest universele en tijdloze zoektocht zijn die er bestaat. Maar tegenwoordig jagen we vooral het korte geluk na. Waarom is het 'lange geluk' zo moeilijk te bereiken? Wat maakt ons nu precies (on)gelukkig en (on)tevreden? Hoe gemoedsrust bewaren - ataraxia zoals de sceptici het in de oudheid noemden - bij de onvermijdelijke ongemakken en ongewenste gebeurtenissen in een mensenleven? Veel vragen, maar nog veel meer antwoorden tijdens deze uiteenzetting over wat we allemaal in essentie verlangen.

Doordenkers & Breinbrekers

Filosofie is ook kritisch nadenken over algemeen aanvaarde zienswijzen. We dagen in deze sessie onze ‘mind’ uit adhv gedachte-experimenten, hypothetische vragen en breinbrekers.
Dit is de meest interactieve sessie, maar ook hier moet... niks. Leun gerust achterover, luisterend naar wat de revue passeert. Zoals: waarom een varken eten maar geen hond? Is het koningshuis nog iets van deze tijd? Zijn we moderne slaven in een 'beursgenoteerde' maatschappij? Is het leven zinvol of zinloos? Is kunst gemaakt door AI nog kunst? Moeten we ons herbewapenen om oorlog te voorkomen of beter voorbereid te zijn, of moet pacifisme het doelwit zijn?

Levenslessen (diverse thema's)

Je bepaalt zelf mee de inhoud van deze sessies adhv een keuzelijst.

Mogelijke thema's: piekeren, emotieregulatie, veerkracht, groepsdenken, zelfbeeld boosten, eenzaamheid, schaamte, wrok, verslaving, jaloezie, copingsmechanismen, burn-out, deugdethiek, narcisme, mededogen, woede, vergeving, kwetsbaarheid, perfectionisme, existentialisme, adhd, hechtingsstijlen, polarisatie, fomo, spiritualiteit, atheïsme, zelfzorg...

 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Frederik Claeys is filosofisch docent en relatietherapeut maar deed ook lang de muziekprogrammatie voor o.a. de Gentse Feesten. Het was na een burn-out dat hij zich definitief toelegde op zijn andere passies: filosofie en psychologie. Vandaag werkt hij zowel met jongeren als volwassenen rond existentiële thema's en tijdloze levenskunst. Behalve therapie geeft Frederik regelmatig lezingen en doet hij interimopdrachten in het onderwijs (Gedragswetenschappen & Filosofie). Daarnaast is hij als wandelgids verbonden aan de Gentse reisorganisaties Bunkhouse en Zuiderhuis.


 
 

FOTO'S

 
 


 

* REACTIES *

 
 
 
 

INTERVIEW

 
 
 
 

WIJZE WOORDEN