Filosofie
 


LEVENSKUNST & FILOSOFIE ZOMERWEEK
leerrijke en ontspannende bijeenkomst met (h)eerlijk eten vlakbij de Franse grens

Welkom op onze jaarlijkse midweek boordevol praktische filosofie en psychologie. Tijdens de lezingen komen zowel recente inzichten aan bod, als 'oude' levenskunsten die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Daar hoort dus een flinke portie levenskunst bij: hoe omgaan met moeilijkheden en de (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Waarom doen we wat we doen? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede, wrok, jaloezie, irritatie en schaamte?

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, een gezelschapsspel spelen... Niks moet tijdens deze retraite! Om half vijf begint de tweede lezing. Nadien wacht ons een heerlijk biologisch diner. 's Avonds verzamelen we rond het kampvuur of in het salon.

De retraite-locatie ligt verscholen aan het eind van een doodlopende weg, op de rand van de Belgische Gaumestreek en de Franse Ardennen. Je kan wandelgewijs zowel het geborgene van het bos opzoeken, als het weidse van de glooiende grasvelden. De groep bestaat steevast uit een mix van nieuwe deelnemers en terugkomers, en de leeftijden situeren zich veelal tussen de 35 en 65. Wie jonger is, is uiteraard meer dan welkom: want jong geleerd is oud gedaan... En in omgekeerde richting: een mens is nooit te oud om te leren!


 PRAKTISCHE INFO

 
 
 
 

 

VOORDRACHTEN

 
 
 

Constructief Communiceren

Verstandig communiceren is gemakklijker gezegd dan gedaan. We laten ons vaak leiden door onbewuste copingsmechanismen, we gaan te snel in de verdediging, we willen gelijk krijgen, we vergeten te luisteren, etc. Kortom: we zijn vooral met onszelf bezig. We bekijken in deze sessie zowel de typische valkuilen als een hele boel handige tips & tricks opdat we in toekomst meer positieve resultaten zouden bereiken in de gesprekken die we voeren, zowel online als offline.

Sleutels tot Geluk

Iedereen wil gelukkig zijn, weinigen zijn het echt. Het moet de meest universele en tijdloze zoektocht zijn die er bestaat. Maar tegenwoordig jagen we vooral het korte geluk na. Waarom is het 'lange geluk' zo moeilijk te bereiken? Wat maakt ons nu precies (on)gelukkig en (on)tevreden? Hoe gemoedsrust bewaren - ataraxia zoals de sceptici het in de oudheid noemden - bij de onvermijdelijke ongemakken en ongewenste gebeurtenissen in een mensenleven? Veel vragen, maar nog veel meer antwoorden tijdens deze uiteenzetting over wat we allemaal in essentie verlangen.

Doordenkers

Filosofie is ook kritisch nadenken over algemeen aanvaarde zienswijzen. We dagen in deze sessie onze ‘mind’ uit adhv gedachte-experimenten, hypothetische vragen en breinbrekers.

Dit is de meest interactieve sessie, maar ook hier moet... niks. Leun gerust achterover, luisterend naar wat de revue passeert. Zoals: zijn we moderne slaven in een 'beursgenoteerde' maatschappij? Waarom eten we wel varken maar geen hond? Is het koningshuis nog iets van deze tijd? Is het leven zinvol of zinloos?

Praktische & Positieve Psychologie

Psychologie ontstond in de 19e eeuw als aparte tak uit de filosofie omdat steeds meer duidelijk werd over de werking van ons brein. Waarom doen we wat we doen? En wat kunnen we daaraan doen? Zijn we een speelbal van onbewuste processen of helpen inzichten dwaalsporen te doorzien? Kunnen we ons eigen gedrag, en dat van anderen, in perspectief plaatsen en zo tot meer begrip en mildheid komen? We bekijken tijdens deze sessie veel voorkomende denkfouten, waanbeelden en onbewuste mechanismen. Een handige voordracht omdat naast zelfkennis, mensenkennis het begin is van alle wijsheid!

Burn-out als wake-up call

Is opgebrand zijn een symptoom van een zieke geest of van een zieke maatschappij? Vanwaar toch al die stress? Wat hebben we zelf in de hand om burn-outs te voorkomen of van te herstellen? Deze sessie is een verkorte versie van de uiteenzetting die Frederik soms geeft voor externe organisaties. Al kunnen we er tijdens deze week in juli - desgewenst - ook dieper op ingaan.

 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Frederik Claeys is filosofisch docent en consulent. Tijdens de jaren 2000 was hij vooral actief als dj en programmator voor festivals als de Gentse Feesten en Boombalfestival. Na een burn-out legde hij zich definitief toe op zijn andere passies: filosofie en psychologie. Vandaag werkt hij zowel met jongeren als volwassenen rond existentiële thema's en tijdloze levenskunst. Frederik geeft regelmatig lezingen, werkt aan een non-fictie boek en organiseert filosofische retraites. Daarnaast is hij wandelgids voor de Gentse reisorganisaties Bunkhouse en Zuiderhuis.


 
 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 

INTERVIEW

 
 
 

REACTIES