Filosofie
 
Welkom op deze zomerweek boordevol praktische filosofie en psychologie. Tijdens de (interactieve) lezingen komen zowel recente inzichten, als 'oude' levenskunsten aan bod, die tijdlozer blijken dan gedacht.

Filosofie betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’ (over jezelf, de ander, de maatschappij, de wereld, de natuur, etc). Daar hoort dus een flinke portie levenskunst bij: hoe omgaan met de uitdagingen en (on)zin van het leven? Is geluk maakbaar? Waarom doen we wat we doen? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede, wrok, jaloezie, irritatie en schaamte?

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je verkiest). Je kan ook opteren voor siësta op bed, een boek uit de vakbibliotheek, een gezelschapsspel... Niks moet tijdens deze retraite! Om half vijf begint de tweede lezing. Nadien wacht ons een heerlijk diner. 's Avonds verzamelen we rond het kampvuur of in het salon.

De maaltijden van onze Nederlandse gastheer Fons zijn op zich al een reden om af te komen: (h)eerlijk eten! Het retraite-centrum in Picardië, op de grens met de Franse Ardennen, bevindt zich aan het eind van een doodlopende weg in een weids landschap én aan de rand van een ontzaglijk groot woud. Doe er uw voordeel mee...

De voordrachten gaan zoveel mogelijk buiten door. Desgewenst is het ook mogelijk te kamperen rond het gebouw (de tuin was vroeger een mini-camping). Voorkennis van filosofie of psychologie niet nodig.


 PRAKTISCHE INFO

 
 
 
 
 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Frederik Claeys (°78) is filosofisch docent en (relatie)therapeut maar was lang ook muziekprogrammator voor o.a. de Gentse Feesten. Het was na een burn-out dat hij zich definitief toelegde op zijn andere passies: filosofie en psychologie. Vandaag werkt hij zowel met jongeren als volwassenen rond existentiële thema's en tijdloze levenskunst. Behalve therapie geeft Frederik regelmatig lezingen en doet hij interimopdrachten in het onderwijs (Gedragswetenschappen & Filosofie). Daarnaast is hij als wandelgids verbonden aan de Gentse reisorganisaties Bunkhouse en Zuiderhuis.


Sandra Decadt [masseuse & coach]

Tijdens de zomerweek is het mogelijk je te laten masseren door een professionele masseuse. Een ontspannende behandeling die vaak lang nazindert... Je nog nooit laten masseren? Dan is dit de uitgelezen kans om je onder handen te laten nemen (weldaad voor lichaam én geest).

Ook dit jaar zijn we weer in goede handen. Niemand minder dan Sandra Decadt (°78) zal ons verwennen met haar zachte handen en dito persoonlijkheid. Zij is oprichtster van vzw Vrouwencirkels, organiseert het Intimiteitsfeest en heeft haar eigen onderneming als intimiteitscoach in Antwerpen. Je kan tevens bij haar terecht als je tijdens de week met grote of kleine/praktische vragen zit.


 
 

FOTO'S

 
 


 

* REACTIES *

 
 
 
 

INTERVIEW

 
 
 
 

WIJZE WOORDEN