Filosofie
 
 

 Relatiebegeleiding

Surf door naar https://vindeentherapeut.be/therapeut/frederik-claeys-gent-2.html

 Individuele begeleiding

Frederik Claeys begeleidt mensen op een kruispunt in hun leven. Je zoekt houvast en externe hulp omdat je bijvoorbeeld een burn-out hebt, je depri voelt of in een andere soort impasse zit. Je voelt je niet ziek in je hoofd maar er is wel een mentale disbalans ontstaan. Je lichaam geeft dan het signaal: er moet iets veranderen. Of misschien zit je wel aan de top van Maslow zijn behoeftepiramide en vraag je je af: waarom ben ik toch ongelukkig? Als ervaringsdeskundige staat Frederik je vervolgens bij in het proces naar emotionele volwassenheid. Want we zijn dan wel lichamelijk volwassen, op mentaal vlak schieten velen te kort. Nochtans ligt daar dé sleutel tot de meeste problemen die zich voordoen in een mensenleven: piekergedachten, perfectionisme, controledrang, narcisme, pleasegedrag, jaloezie, wrok, schuldgevoelens, doemdenken, grensoverschrijdend gedrag, slachtofferdenken, bewijsdrang, devotie, verslaving, stalking, zwart-witdenken, faalangst, fomo,

Frederik gebruikt hiervoor o.a. handvaten die voor iedereen nuttig zijn. Daarnaast is het maatwerk want iedere cliënt komt met een andere hulpvraag, rugzak en persoonlijkheid. Samen gaan we op onderzoek, gaan we uitzoomen en zorgen we voor meer helderheid en zo nodig voor een nieuwe mindset, een andere levensstijl of een contextuele verandering. Frederik fungeert als gids en toont je verschillende wegwijzers, maar de weg bewandel je zelf. Gelukkig is ons brein neuroplastisch waardoor zelfs in de meest uitzichtloze situaties - bijvoorbeeld bij (parentale) burn-out of depressie - er genoeg reden is om vol te houden. Er is licht aan het einde van elke tunnel. Maar eerst moeten we wel aanvaarden dat we in die tunnel zitten, én dat het even kan duren voor sprake is van verlichting. Om in de terminologie te blijven: door met een licht te schijnen op jouw leven, tracht Frederik het te verlichten. Voor minder gaat hij niet. Jouw issue hoeft trouwens niet zwaar te zijn: je bent ook aan het goede adres als je ‘gewoon’ je verhaal kwijt wilt, een second opinion zoekt of uitkijkt naar een mental coach. Warning: Frederik deinst er niet voor terug om je huidige denkbeelden in vraag te stellen, je aan te moedigen tot zelfonderzoek, stressreducerende voorstellen te doen of je ten goede te beïnvloeden (om in the end tot een gezonder mentaal welbevinden te komen).

 WIE?

JONG-VOLWASSENEN

Begeleiding bij studie- en werkkeuze, identiteitsvragen, faalangst, fomo, idolaterie, laag zelfbeeld, eenzaamheid, en vragen rond de grote veranderingen in deze boeiende maar uitdagende tijden.

QUARTERLIFE & MIDLIFE

Ondersteuning bij burn-out, verslaving, scheiding, piekergedachten, stress, perfectionisme, identiteitsvragen, communicatiekwesties, ouderschap, schaamte, eenzaamheid, adhd-problematiek, controledrang, jaloezie, zelfvertrouwen, woede-uitbarstingen, egocentrisme, wantrouwen, erkenningszucht, pessimisme, schuldgevoelens, minderwaardigheidsgevoelens, familieruzies, somberheid, pleasegedrag, faalangst, verbittering, overbezorgdheid, neerslachtigheid, vreemdgaan, opvoedingsbesognes, slaapproblemen, LFT (Lage Frustratie Tolerantie), zelfontplooiing, consumptionisme en zingeving (willekeurige volgorde, ze zijn allemaal even waardevol).

GEPENSIONEERDEN

De kinderen zijn het huis uit, je bent je werkstatus en bron van zingeving kwijt, lichamelijke klachten stapelen zich op, de laatst levende ouder overlijdt… Het zijn ingrijpende veranderingen die ons uit evenwicht brengen en waarbij ook nog eens onbekende pijnen bovendrijven. Niet leuk, maar ook niet onoverkomelijk.

VOORBEELDEN VAN ISSUES
 
TARIEVEN
 
CONTACT
 
DATA / UREN
 

 WERKWIJZE

Omdat elke behandelmethode (RET/ACT/CGT/EFT/LOGO/SCHEMA/AFT…) zijn troeven en beperkingen heeft, hanteert Frederik in de praktijk een eclectische en existentiële/humanistische aanpak. Hij bekijkt per persoon wat nodig is en wat kan werken zodat de cliënt terug de regie van zijn/haar leven in handen krijgt. Voor trauma-behandeling en specifieke persoonlijkheidsproblematiek werkt Frederik samen met psycholoog Elfi Maassen (elfi-maassen.be) en psychotherapeut Miriam De Rycke (deveelsprong.be).

Bij existentiële therapie is niet enkel de hulpvraag belangrijk maar ook welke onvrede erachter schuilgaat. Een quick-fix is niet de bedoeling, wel toewerken naar een bevredigende situatie en blijvende persoonlijkheidsverandering. Daarbij worden ook vervelende of irrationele gedachten onder de loep genomen die je vooruitgang belemmeren. Mogelijks moeten daarvoor demonen of onaangename realiteiten in de ogen gekeken worden. De basis van deze therapie is te vinden in zowel de oudheid - bij de stoïcijnen en epicuristen bijvoorbeeld - als bij hedendaagse filosofen en psychiaters (Allport, Sartre, Frankl, Nietzsche, Yalom, Deurzen, Heidegger, Spinelli, Jaspers, Kierkegaard, Rogers, Beauvoir, Levinas, Camus, Schopenhauer, Maslow). We bewandelen samen de (bewezen) mogelijkheden van posttraumatische groei, positieve psychologie en de acceptatie van wat is. Zelfkennis, zelfaanvaarding en zelfrealisatie staan hierbij centraal.

    Het belangrijkste?

  1. Dat jij de stap naar begeleiding zet (zo ja, proficiat!) en dat je vertrouwt op de deskundigheid van je gids. Dan is de trein vertrokken. Het tempo en de lengte van de reis wordt bepaald in onderling overleg met Frederik. Misschien verander je onderweg nog van spoor, vertraag je, of hou je zelfs even halt. Maar achteruit gaat een trein niet.

  2. En weet dat elke dag een nieuwe kans is om met een propere lei te beginnen. Confucius besefte reeds: 'Niets van wat ons overkomt is erg, als we er lessen uit trekken en er de vruchten van plukken'.  Anderen over existentiële therapie


 ACHTERGROND

* Voor zijn veertigste was Frederik werkzaam in diverse sectoren. Zo was hij o.a. dj, reisgids, festivalorganisator, webdesigner, campinguitbater, boekingsagent en leerkracht. Sinds eind vorig decennium is hij voornamelijk actief als therapeut, schrijver en docent.

* Op privé-vlak kreeg Frederik tien jaar geleden te maken met een burn-out, een midlifecrisis, een relatiecrisis en uiteraard ook een identiteitscrisis. Het is een dooddoener maar... het bracht hem uiteindelijk veel op wat zichtbaar is in alles wat hij denkt en doet.

Opleidingen & cursussen:

Psychologie in de praktijk (2014-2015 Zaltbommel), Levensbegeleider (2014-2015 Westerlo), Psychologie & Psychopathologie (2015 Maasgouw), HNLP (2015 Helmond), Filosofie, Burgerschap & Zedenleer (2016-2017 Hasselt), Hedendaagse Filosofie (2016 Nijmegen), Verbindende Communicatie (2016 Antwerpen), Levenskunst (2016-2017 Maasmechelen), Deugdethiek (2018 Maastricht), Atheïstische Spiritualiteit (2022-2023 Gent), Narratieve Therapie (2023 Gent), EHBO (2023 Gent), Integratieve & Humanistische Relatietherapie (2023-2024 De Pinte)

 
 

CITATEN